Bezdůvodně pomalá jízda může způsobit i nehodu

20.7.2021

Pojem „bezdůvodně pomalá jízda“ je nešvarem silničního provozu. Pomalá jízda sama o sobě problémem není. Je přece stanoveno, že řidič přizpůsobí rychlost jízdy svým schopnostem, povětrnostním podmínkám a stavu pozemní komunikace. Nicméně řidič, který jede na rovném úseku pozemní komunikace při perfektních rozhledových poměrech 40 km/hod, když je na tomto úseku dovoleno jezdit 90 km/hod, způsobuje překážku a vyvolává v ostatních řidičích silné „emotivní reakce“.

pomalá jízda

Bezdůvodně pomalá jízda u ostatních řidičů pochopení nenajde

V reakcích řidičů na bezdůvodně pomalou jízdu je cítit nepochopení pro toto chování. Častějším používáním zvukové a světelné houkačky se stupňuje tlak na tohoto účastníka silničního provozu a velmi snadno se přivodí kolizní situace ústící až v dopravní nehodu. Toto chování je totiž pro ostatní řidiče „těžko omluvitelné“.

Pro pomalou jízdu musí být důvod

Pokud pojedete za traktorem, sekajícím trávu, řeknete si – tráva se musí posekat. Pokud jedete za pomalu jedoucím vozidlem autoškoly, je jasné, že se to žák musí nejprve naučit. To jsou pádné případy pomalé jízdy - srozumitelné a jasné. Bezdůvodně pomalá jízda tímto případem není, a proto ji zákon o silničním provozu definuje jako nedovolenou.

Žádost o řidičský průkaz

Pokuta za pomalou jízdu

Bezdůvodně pomalá jízda je totiž brána jako přestupek, za který vám na místě může policista naúčtovat pokutu za pomalou jízdu až 2000 korun, ve správním řízení by vás to pak mohlo vyjít na 2500 korun.

Bezdůvodně pomalá jízda x vysoká rychlost

Základy řízení se získávají v autoškole, ovšem zkušenosti až praxí. Sami vidíme, že k nám přicházejí jak studenti, které musíme v rychlosti jízdy krotit, tak i ti nezkušení a bázliví, které učíme, že bezdůvodně pomalá jízda je také problém.

Chci se přihlásit on-line

Máte dotazy? Chcete se naučit řídit v Praze, Jesenici nebo Zdiměřicích?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás - najdete nás v Praze, Jesenici a Zdiměřicích.

Webové stránky ©2024 PANKREAProvozováno na systému EstofanNastavení cookies