Dovolená autem – Chorvatsko, Itálie, Polsko či jinam

14.7.2022

„Jedeme na dovolenou našim autíčkem“. Pokud při rodinné radě k takovému rozhodnutí dospějete, položte si současně ještě několik otázek, na které bude nutné hledat odpověď.

dovolená autem

Podstatné otázky před cestou na dovolenou autem

Kam vlastně pojedeme a kudy povede naše cesta?
Zvládne námi naplánovanou cestu naše auto, deset let stará Fábia?
Máme pojištění a zajištěnou asistenci v případě technických problémů?
Složíme do našeho autíčka všechny potřebné věci a co můžeme nechat doma?

Všechny tyto otázky jsou ve své podstatě velmi důležité a je třeba si na ně vždy správně odpovědět.

Cesta do známých končin = dovolená autem v pohodě

Pokud budete mít pro dovolenou autem vše dopředu zajištěné, nemůže pak následně dojít k nepředvídatelným situacím a z nich pramenící nervozitě a stresu. Stanovení cíle a trasy je při dovolené autem v mnoha ohledech zásadní. Ideální je vyrazit na známá místa a nejlépe známou trasou. Již víte o příjemných zastávkách, místech na relaxaci, dobrém motorestu. Cesta se tím stává celkem příjemnou záležitostí a nezkazí vaši dovolenou hned v úvodu.

Nezávazně poptat ŘP B

Cesta do neznáma, ale vše zajištěno předem = dovolená autem v pohodě

Pokud budete na dovolenou autem cestovat do neznámých končin, neznámou cestou a do vzdáleností přesahujících tisíc kilometrů, určitě se připravte důkladněji. Nejde jen o zjištění zastávek na cestě, cen pohonných hmot, výši poplatků na dálnic. Je vhodné cestu rozvrhnout a připravit si místa na delší odpočinek. Podle náročnosti se domluvit na řízení vozidla a nesmíme zapomenout na cestující.

Na dovolenou autem s dětmi

Především děti nepomáhají k ideální cestovatelské pohodě při cestě autem na dovolenou. Věta, „Kdy už tam budeme?“ bude rezonovat s přibývajícími kilometry stále častěji. Proto vám připravená zastávka s dětskou prolézačkou značně vylepší náladu ve vozidle a rádi zavzpomínáte na dobré rady před cestou.

Stav druh auta pro cestu na dovolenou

Samostatnou kapitolou je pak stav auta, se kterým chceme cestu na dovolenou absolvovat. Nejde pouze o rozměr úložného prostoru. Věřte, že Fabia 1,2 htp vás po šesti stech kilometrech nemile překvapí spotřebou paliva, blížící se spotřebě traktoru v plné orbě. Proto je nutné zvážit možnosti strojů, technický stav a možnosti, které v této oblasti máme. Na dálnici se ideálně hodí vozidlo kolem objemu motoru dvou litrů, kdy při optimálních otáčkách je nejmenší spotřeba paliva, kterou oceníte především při delších cestách.

Poptat jinou službu

Pojištění auta pro cestu na dovolenou

Vzdálenější cíle vyžadují spolehlivější stroj, protože odtahová služba z velké dálky je i v rámci asistenčních služeb nepříjemná záležitost. A to se již dostáváme k otázce pojištění. Auto je jenom stroj a stroj má své mouchy. A co se má stát se stane vždy v nejméně hodnou dobu. Určitě je dobré, uzavřít havarijní pojištění s asistencí v zahraničí. Sice budete na odtah půl dne čekat, ale zase bude většinou zdarma. Určitě si musíme zjistit telefonní kontakty na pojišťovnu, popřípadě na asistenční služby. Povinné ručení je samozřejmostí, škody způsobené v zahraniční nás mohou nemile překvapit svou výší, především při přepočtu cizích měn na tu naši korunu. Shrnuto a podtrženo – pojištění nepodceňme a rozhodně se poraďte v pojišťovně o všech možnostech vaší pojistky ještě před cestou.

Jak složit věci na dovolenou do kufru auta

Teď již konečně můžeme začít nakládat vše potřebné pro dovolenou autem. Věci skládáme dle důležitosti. Úložný prostor je určen pro objemnější zavazadla na dovolenou, věci, které budeme potřebovat během cesty si necháme po ruce. Ideální je střešní box na věci, které se možná budou hodit. Určitě nezapomínejte na skutečnost, že každou vaši batožinu tam to autíčko bude muset odvézt a čím více jich bude, tím větší bude spotřeba paliva. Proto vše pečlivě zvážíme a rozhodneme, co ano a co ne.

Hurá, jedeme na dovolenou autem

Trasu jsme nastudovali, rozvrhli zastávky, zkontrolovali pojištění, technický stav vozidla i umístění batožiny. Nezbývá tedy, než se vydat na cestu a myslet na „Pravidlo šťastného návratu“!

Webové stránky ©2024 PANKREAProvozováno na systému EstofanNastavení cookies