Když už řidičský průkaz nad 65 let nestačí

15.8.2021

S věkem za volantem zpravidla stoupají zkušenosti, ale zároveň přibývají zdravotní nešvary a klesá pozornost a schopnost pohotové reakce. Proto zákon nařizuje pravidelné lékařské prohlídky, které se týkají profesionálních řidičů od dovršení 50 let věku a dále osob starších 65 let. Co tedy dělat, pokud máte nebo chcete řidičský průkaz a je vám nad 65 let?

řidičák nad 65 let

Co je nezbytné vědět, pokud je vám nad 65 let?

Silniční zákon č. 361/2000 Sb. - § 87 udává povinnost podstoupit pravidelně lékařskou prohlídku. Pokud nejde o profesionálního řidiče, musí tuto prohlídku podstupovat každý řidič nad 65 let, a to v případě, kdy řidičský průkaz má, nebo o něj bude teprve žádat.

Kdy musí řidiči starší 65 let na pravidelnou prohlídku?

Nejdříve 6 měsíců před dovršením 65 let a nejpozději v den dovršení tohoto věku
Nejdříve 6 měsíců před dovršením 68 let a nejpozději v den dovršení tohoto věku
Po dovršení 68 let věku pak každé dva roky

S přihlédnutím ke zdravotnímu stavu může ošetřující lékař určit pravidelnou lékařskou prohlídku i dříve, případně doporučí odborné vyšetření.

Chci řidičák na auto

K řidičskému průkazu nezapomeňte doklad o zdravotní způsobilosti

Řidiči nad 65 let musí mít při řízení vozidla nejen řidičský průkaz a malý technický průkaz, ale také aktuální doklad o zdravotní způsobilosti. V případě, že jej řidič má, ale nepředloží ho (doklad je platný, ale zapomenutý např. doma), může ve správním řízení dostat pokutu 1 500 Kč až 2 000 Kč.

Pokud řidič doklad nemá, nebo je doklad propadlý, hrozí zákaz řízení motorových vozidel na 6–12 měsíců a pokuta ve správním řízení 5 000 Kč až 10 000 Kč.

Doklad o zdravotní způsobilosti nepodceňujte

Velmi problematické je, pokud se řidič nad 65 let a bez zdravotní prohlídky stane viníkem dopravní nehody. Zákon ho v takové situaci označuje za zdravotně nezpůsobného k řízení vozidla, z čehož může pojišťovna vyvodit následky v podobě regrese plnění pojistného. To znamená, že pojišťovna bude vymáhat plnění, které vyplatila pojistníkovi, po viníkovi nehody. Odškodnění nehod je často v řádech desetitisíců, ale může se vyšplhat i na miliony korun.

Důrazně proto doporučujeme lékařské prohlídky nepodceňovat a mít doklad o zdravotní způsobilosti k řízení vozidla, řidičský průkaz a malý technický průkaz vždy u sebe.

Kondiční jízdy

Autoškola Zdiměřice – teorie, jízdy i školení

Podle statistik nejvíce nehod způsobí řidiči do 25 let a dále nehodovost stoupá po věku 60 let řidiče. U řidičů seniorů sice mizí začátečnická nezkušenost a chuť riskovat, ale vyskytují se problémy se zrakem, únavou, pozorností, psychickou a fyzickou stránkou, objevují se vedlejší účinky při užívání léků…
Ať už potřebujete kondiční jízdy, přišli jste o řidičský průkaz a chcete ho zpět, nebo se teprve chcete stát řidičem, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poradíme a pomůže k bezpečné jízdě.

Webové stránky ©2024 PANKREAProvozováno na systému EstofanNastavení cookies